MATJESSALLAD MED BRYNT SMÖR, RÅGBRÖDSKRISP & POCHERAT ÄGG

Här serverar vi en fräsch och synnerligen delikat  "sillsallad" som sitter som en smäck året om. Det brynta varma smöret, de frasigt stekta rågbrödschipsen och det pocherade ägget på toppen gör denna sillanrättningen till något alldeles extra. Har du aldrig pocherat ägg innan så kan vi lugna dig med att det är en ganska enkel procedur.
Prova detta, du kommer inte bli besviken! Hälsar Fredrik o Per

Matjessallad med brynt smör, rågbrödskrisp och pocherat ägg

4 personer:

  • 300 g  matjessill, hela filéer eller färdigskurna bitar.
  • 12 små potatisar. typ delikatess, skivade.
  • 2-3 rödbetor (beroende på storlek), i klyftor.
  • 1 knippe rädisor, tunt skivade.
  • Saltgurka, färdigskivad (ca 20 skivor) eller 2 hela som skivas.
  • 4 msk kapris
  • 1 knippe gräslök, finhackad.
  • 1 dl gräddfil
  • 100 g smör

Pocherade ägg:

  • 4 stora ägg
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 1 dl vatten
  • 1 l vatten till kokning med ½ msk salt

Rågbrödskrisp:

  • Danskt rågbröd, 4- 8 tunna skivor som delas i trekanter.
  • Ca 50 g smör att steka brödet i.


 

Gör så här:

  1. Koka potatis i väl saltat vatten. Låt sedan svalna och skär i ganska tunna skivor.
  2. Koka rödbetorna i väl saltat vatten. (30–40 minuter beroende på storlek) Låt svalna, skala sedan och skär i klyftor.
  3. Låt matjessillen rinna av och dela filéerna i lagom munsbitar (om du nu inte köpt färdiga bitar).
  4. Skiva saltgurkan och rädisorna.
  5. Bryn smöret under omrörning. Så fort smöret får en gyllenbrun ton och en nötig doft, tag genast bort från plattan.
  6. Fördela snyggt ingredienserna på tallrikar. Strö kapris över och klicka på gräddfilen.

Pocherade ägg:

  1. Blanda vatten med ättikssprit i en skål. Knäck varsamt ner äggen med ca 30 sekunders mellanrum. Låt stå i ca 5 minuter.
  2. Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Stjälp ner äggen inkl. ättiksspritvattnet och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg över i en kastrull eller bunke med iskallt vatten.

Servering:

  1. Skär rågbrödet i tunna skivor och dela till trekanter. Stek skivorna i rikligt med smör tills de fått fin färg och blivit till krispiga brödchips.
  2. Placera äggen mitt på anrättningen, strö på finhackad gräslök och ringla till sist över det varma brynta smöret. Servera med rågbrödskrispet.

Jösses vad gott!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln