RISOTTO PARMESAN & CHÈVRE D´ARGENTAL SERVERAS MED LJUVLIGA LAMMRACKS
Min fru Cilla testade att göra den här risotton när vi hade en bit Chévre dÁrgental över från Cecilias Fromagerie i Viken. Tillsammans med citroncest blev det fantastiskt gott ihop med lammracks, så det här tycker vi du ska prova till Påsk. Funkar förmodligen perfekt till en lammstek också om du råkar ha en liggande. Glad Påsk! Fredrik, Cilla & Per
Risotton 4 personer:
- 1 gul lök, ca 80 g
- 1 dl olivolja
- 4 dl arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 1/2 liter kalv eller grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl parmesan, färskriven
- 150 g getost Chèvre d’Argental
- 1 citron, endast zest
- 3-4 lammracks per pers.
- 4 kvistar rosmarin
- olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
- 3-4 vitlöksklyftor
- Grillade citronhalvor
- Ungsbakad vitlök
- Rosmarin till dekoration
Gör så här:
Risotton:
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull.
- Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Rostningen gör att riset lättare absorberar buljong och smaker
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
- Tillsätt 1/3 av buljongen (den måste vara varm, annars avstannar kokningen)
- Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen.
- Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning.
- Risotton skall koka lugnt och behöver röras om ofta.
- Det tar ca 17-20 min beroende på rismängd, kastrullens storlek, buljongens värme mm.
- Ta bort kastrullen från plattan och blanda sedan ner den förskrivna parmesanen.
- Se till att risotton är lös när parmesanen tillsätts.
- Smula därefter i getosten och riv över citronen. Bland runt ordentligt.
Färdig att servera!
Lammracks:
- Putsa lammet från hinnor och senor.
- Dela lammet mellan benen så du får jämnstora racks.
- Finhacka vitlök och rosmarin.
- Salta, peppra och gnid in båda sidorna på lammet med vitlökshacket.
- Stek i olivolja tills bitarna fått fin färg och du är nöjd med innertemperaturen.
- Strö över den hackade rosmarinen på båda sidor på bitarna.
- Lägg upp med risotton och garnera gärna med mer vitlök, grillad/ stekt citron och någon kvist rosmarin.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare praliner potatispuré jätteräkor insjökräftor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök hummerfond romtopf fläder ägg whiskey buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond fondspara inläggning godis kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert midsommarmat citrondessert marmelad sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost kantareller festrätt rabarber ramslöksolja grytor pastarecept brödbak nötter cheesecake sparris slow cooking insjöfisk apelsin sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd paj sommardessert lakrits, sallad bröd glassdessert primör potatis griskött glass moltas drinktips vegetariskt nybakat soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt bbq bakning sill grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött drinkar soppa pasta choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör hallon kyckling på grillen chokladdessert asiatiskt drinkrecept skaldjur torsk jordgubbar sylt husmanskost ramslök kycklingrätt bär nu är det jul igen brynt smör julmat tomater tårtor sommarmat sommarmat, champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukt & bär tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta fisk&skaldjur mango picklat nypotatis gös hummer nässlor grön sparris torskrygg maräng munsbit saffran alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar scampi parmesan pasta med räkor nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos coq au vin spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax ostkaka bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella byxad brownie gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset