RISOTTO PARMESAN & CHÈVRE D´ARGENTAL SERVERAS MED LJUVLIGA LAMMRACKS
Min fru Cilla testade att göra den här risotton när vi hade en bit Chévre dÁrgental över från Cecilias Fromagerie i Viken. Tillsammans med citroncest blev det fantastiskt gott ihop med lammracks, så det här tycker vi du ska prova till Påsk. Funkar förmodligen perfekt till en lammstek också om du råkar ha en liggande. Glad Påsk! Fredrik, Cilla & Per
Risotton 4 personer:
- 1 gul lök, ca 80 g
- 1 dl olivolja
- 4 dl arborioris
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 1/2 liter kalv eller grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl parmesan, färskriven
- 150 g getost Chèvre d’Argental
- 1 citron, endast zest
- 3-4 lammracks per pers.
- 4 kvistar rosmarin
- olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
- 3-4 vitlöksklyftor
- Grillade citronhalvor
- Ungsbakad vitlök
- Rosmarin till dekoration
Gör så här:
Risotton:
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull.
- Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Rostningen gör att riset lättare absorberar buljong och smaker
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
- Tillsätt 1/3 av buljongen (den måste vara varm, annars avstannar kokningen)
- Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen.
- Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning.
- Risotton skall koka lugnt och behöver röras om ofta.
- Det tar ca 17-20 min beroende på rismängd, kastrullens storlek, buljongens värme mm.
- Ta bort kastrullen från plattan och blanda sedan ner den förskrivna parmesanen.
- Se till att risotton är lös när parmesanen tillsätts.
- Smula därefter i getosten och riv över citronen. Bland runt ordentligt.
Färdig att servera!
Lammracks:
- Putsa lammet från hinnor och senor.
- Dela lammet mellan benen så du får jämnstora racks.
- Finhacka vitlök och rosmarin.
- Salta, peppra och gnid in båda sidorna på lammet med vitlökshacket.
- Stek i olivolja tills bitarna fått fin färg och du är nöjd med innertemperaturen.
- Strö över den hackade rosmarinen på båda sidor på bitarna.
- Lägg upp med risotton och garnera gärna med mer vitlök, grillad/ stekt citron och någon kvist rosmarin.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien coq au vin rulltårta gubbröra vinägrett kalla såser omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare praliner potatispuré jätteräkor insjökräftor vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk ostkaka ugnstekt lax fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt vegetarisk soppa kantarelltoast tomatsås kullasparris rårörda lingon pannkakor långkok lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, lök julgodis nässelsoppa fläder ägg scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit godis torskrygg grön sparris gåsmeny äppeldessert gös midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris pastarecept brödbak entrérätt cheesecake sparris slow cooking insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja fläsk sillrecept bär kycklingrätt sorbet starters jordgubbar torsk skaldjur ramslök lakrits, sallad bröd vegetariskt nybakat griskött chokladdessert soppor laxrecept cocktails asiatiskt choklad pasta pastarätt oxkött soppa grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt fisk nyårsmeny kötträtt baka bakning sill drinkar bbq dryck svamp hallon lax gröna & sköna tillbehör moltas drinktips glass drinkrecept kyckling på grillen sylt husmanskost sommardessert potatis primör glassdessert brynt smör julmat tomater paj doften av nybakat bröd nu är det jul igen grytor nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat sommarmat, champagne nötter drinktilltugg glaze festmåltid tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad citrondessert hummer nässlor maräng lamm kallrökt lax inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan whiskey pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar curry pepparrot risotto grillat gin 1-2-3-lag basilika citron rödbetor chutney, sopprecept majs karré toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur mangosallad kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad morötter rödkål flädersorbet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola citronmarinerad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos prosecco kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt