HALSTRAD GÖS MED PURÉ AV MANDELPOTATIS & BRYNT PEPPARROTSSMÖR
I dag serverar vi en lyxig festmåltid på gös som är en av våra favoritfiskar. Till vår lättpanerade, stekta gös serverar vi ett mos på mandelpotatis och ett pepparrotssmör som får smälta över fisken vid servering. Allt toppas med små läckra attribut av smörstekta kantareller, krispigt baconströssel, kapris, gräslök och sockerärter. Låter det inte helt ljuvligt gott? Kanske något att förrgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- Ca 500 g gösfilé
- 0,5 dl vetemjöl
- 2 msk smör
- Salt och vitpeppar från kvarn
Pepparrotssmör:
- 100 g smör
- 1 tsk vatten
- 1/2 dl pepparrot, riven
- 1 krm salt
Mandelpotatismos:
- 500 g mandelpotatis
- 2 msk smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1/2 krm riven muskotnöt
Tillbehör & topping:
- 1 paket bacon
- 2 msk kapris
- 3-4 msk finstrimlad eller klippt gräslök
- 100 g kantareller
- 150 g sockerärter
Gör så här:
Börja med potatismoset:
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
- Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka med salt, vitpeppar och muskotnöt.
Pepparotsmöret:
- Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
- Vispa smöret därefter luftigt med elvisp tillsammans med lite vatten. Blanda sedan i pepparroten.
Tillbehören och toppingen:
- Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna i het och torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek på fortsatt hög värme tills de fått fin färg.
- Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
- Skär fisken i portionsbitar och vänd dem sedan i mjölet. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.
Lägg upp fisk och mos på tallrikar (gärna varma om möjligt). Lägg en klick pepparrotssmör på toppen som får smälta över fisken och poatismoset. Strö bacon, finhackad gräslök och kapris över rätten. Garnera med kantareller och sockerärter. Servera omedelbart. Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration prosecco spanien kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger rabarberpaj ugnsrostade gremolata pannacotta apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling flarn grillad flankstek färskost vikingfågel mousse risotto pressgurka räkor, stekar fudge gädda stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry romsås mumma matvete falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré ansjovis jätteräkor vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil hummus butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto campari hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat gås, biskvi fastlagsbulle granatäpple lakritscheesecake nudlar kaka, brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor granola aubergine sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas morötter svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe rödlök ceviche slottsstek smoothie kesella halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo grillad makrill wokgrönsaker hälleflundra torskrätt karré medelhavet äppelpaj kakor saft blåmusslor citron kantarelltoast parmesan tomatsås kullasparris rårörda lingon cheesecake långkok korv rotfrukter björnbär laxrätter tartar rödbetor indiskt höstmat pulled japanskt negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa fläder citrondessert scampi alla hjärtans dag fiskgryta pizza hallonsås fisk&skaldjur rom tårta äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag västerbottensost frukt & bär saffran kolasås bullar grön sparris äppeldessert kalv hummer rabarber nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax glaze brödbak drinktilltugg entrérätt slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk sill jordgubbar bär doften av nybakat bröd julmat italienskt torsk kyckling ramslök husmanskost sallad skaldjur chokladdessert lax gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips dryck choklad bbq soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt svamp drinkar cocktails soppor hallon vegetariskt på grillen laxrecept drinkrecept asiatiskt griskött sommardessert glassdessert primör sylt starters lakrits, potatis glass bröd nu är det jul igen ramslöksolja festrätt kantareller apelsin sommarmat sommarmat, sparris nötter sillrecept pastarecept festmåltid grytor sockerlag frukost midsommarmat tagliatelle tomater paj gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara hallonsylt äppelkaka champagne picklad fond fågelrecept vit sparris avocado hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept ingefära buljong marmelad whiskey gös sorbet romtopf hummerfond nässlor lamm parmaskinka brunsås välkomstdrink vegetarisk pasta reportage apetizer matjesill abborre majonnäs flädersaft nyårsdessert torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar pepparrot pannkakor grillat gin 1-2-3-lag basilika pasta med räkor potatisrätt chutney, sopprecept majs lök toscakaka fiskpågrillen skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås brynt smör gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd senapscreme salmalax 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor salsa mozzarella huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor vitaminboost kalix löjrom bröd recept körsbär varma hallon lättbakat ponzu matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad rödkål oxfilé citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli kräftsås honeysuckle mazarin lammracks semla nektariner tosca pavlova hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest ramslökssoppa vermouth långpannebröd sashimi hallå! sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, jästpannkakor daal lingon vegetarisk soppa rödbetshummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos gratäng räkor hummer recept tomat- & jordgubbssallad crème brûllée jordärtskocka mexikanskt