HALSTRAD GÖS MED PURÉ AV MANDELPOTATIS & BRYNT PEPPARROTSSMÖR
I dag serverar vi en lyxig festmåltid på gös som är en av våra favoritfiskar. Till vår lättpanerade, stekta gös serverar vi ett mos på mandelpotatis och ett pepparrotssmör som får smälta över fisken vid servering. Allt toppas med små läckra attribut av smörstekta kantareller, krispigt baconströssel, kapris, gräslök och sockerärter. Låter det inte helt ljuvligt gott? Kanske något att förrgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- Ca 500 g gösfilé
- 0,5 dl vetemjöl
- 2 msk smör
- Salt och vitpeppar från kvarn
Pepparrotssmör:
- 100 g smör
- 1 tsk vatten
- 1/2 dl pepparrot, riven
- 1 krm salt
Mandelpotatismos:
- 500 g mandelpotatis
- 2 msk smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1/2 krm riven muskotnöt
Tillbehör & topping:
- 1 paket bacon
- 2 msk kapris
- 3-4 msk finstrimlad eller klippt gräslök
- 100 g kantareller
- 150 g sockerärter
Gör så här:
Börja med potatismoset:
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
- Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka med salt, vitpeppar och muskotnöt.
Pepparotsmöret:
- Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
- Vispa smöret därefter luftigt med elvisp tillsammans med lite vatten. Blanda sedan i pepparroten.
Tillbehören och toppingen:
- Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna i het och torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek på fortsatt hög värme tills de fått fin färg.
- Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
- Skär fisken i portionsbitar och vänd dem sedan i mjölet. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.
Lägg upp fisk och mos på tallrikar (gärna varma om möjligt). Lägg en klick pepparrotssmör på toppen som får smälta över fisken och poatismoset. Strö bacon, finhackad gräslök och kapris över rätten. Garnera med kantareller och sockerärter. Servera omedelbart. Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gambas varma hallon ponzu omelett fritterad vitaminboost japanskt vegetarisk soppa burgare smoothie med spenat mango och ingefära senapscreme bearnaisesås oxfond vermouth kolakräm vegetarisk, lättbakat fiskfond fikon granatäpple lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza sojabönor paj med spenat och västerbottensost halloncurd pizzadeg sandefjordsås dekorera med blommor stekar gåsagille kräftsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra crème brûllée ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney kalvlever citrus pepparrotssmör hummer recept blåmusslor rulltårta chutney, gravlax paella på tallriken salmalax bresaola pannacotta heiße liebe körsbär butternutpumpa gremolata smoothie kesella rödlök entrecote vikingfågel campari potatisstomp brytbröd chorizo räkor, pressgurka apfelstrudelpaj makrill fisksoppa grillad gås vit choklad räkor vaktelägg mozzarella oxbringa pannbiff mörk choklad pastarecept tomater korv mumma glaze kycklingsallad tomatsalsa struvor recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj hallonsylt nyårsdessert gravlaxsås daal högrev apelsinmarmelad fisk i folie ansjovis thai basil hallå! sashimi svamprecept mingelrätt whiskey sour kryddsmör mousse pumpa ugnsrostade skaldjursfond lussekatter fruktsallad färskost på filmjölk grillad entrecote pesto negroni sour grillade citroner risotto kalix löjrom gäddqueneller grillad makrill tomatsås ljuvliga smaker fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi melanzane tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie prosecco salsiccia kalvleveranglais ciabatta potatisrätt torskrecept bläckfisk morotssoppa fromage potatismos gravad lax parmesan reportage scampi parmaskinka långkok gräddsås pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept marmelad citron basilika grillat på grillen kantareller karl johan svamp hollandaisesås kullasparris lök pizza björnbär rödbetor sorbet svamp tartar höstmat cheesecake vegetarisk pasta brunsås välkomstdrink nässlor maräng grytor saft festrätt äppelpaj hummerfond hummer bär munsbit grön sparris gåsamiddag äppelkaka frukost frukt & bär picklat fond champagne gåsmeny sillrecept spenat fondspara äpplen ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost sill starters torsk nötkött glassdessert skaldjur julmat ramslök kyckling kötträtt sallad nybakat primör soppor laxrecept vegetariskt oxkött köttrecept pastarätt bakning baka fisk & skaldjur vegetarisk efterrätt dessert fiskrecept fisk såsrecept nyårsmeny förrätt pasta soppa drinkar grill dryck cocktails lax sommardessert asiatiskt moltas drinktips doften av nybakat bröd choklad bröd drinkrecept lakrits, nu är det jul igen kycklingrätt sparris glass sommarmat nötter tårtor brödbak jordgubbar apelsin insjöfisk picklad mango äppeldessert fågelrecept kallrökt lax drinktilltugg chokladdessert nypotatis rabarber tagliatelle paj sockerlag entrérätt kolasås julgodis festmåltid romtopf äppeltarte laxrätter nässelsoppa pilgrimsmusslor västerbottensost negroni blåbär fiskgryta nygrillat 1-2-3-lag gös sylt fläder pasta med räkor ugnsbakade rotfrukter vit sparris medelhavet gin avocado apetizer hallonsås buljong midsommarmat ingefära abborre alla hjärtans dag kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur ramslöksrecept torskrygg bullar inläggning whiskey citrondessert löksoppa tournedos sockerkaka matjesill köttrecept,kött indiskt salsa vaniljsås morötter juldryck wok mangosallad rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten skaldjurssås godis våfflor pepparrotssås apfelstrudel pocherat ägg bouillabaisse lamm matvete långpannebröd brynt smör semla nektariner pulled majonnäas blomkål, hjorthornssalt skåne lingonparfait tapenade melon 5-minuterssill tartlett picklad rödlök kokosmjölk persika flankstek crème ninon rödkål oxfilé portvinsmarinerad flarn jätteräkor roscofflök hummersoppa mandelpotatis chokladflarn hummus calemare jordärtskocka koka hummer granola kalvbräss honeysuckle mazarin kycklingwok gratäng lasagne tosca nudlar långgrillad dekoration italienskt byxad fudge hasselbackspotatis pavlova torskrätt gambero havskräftor lammracks queneller bröd recept semlor mozarella oxkind matbloggpriset chokladmousse saffran vårkyckling lingon ost, ramslökssoppa julsill panko frittata grillad flankstek grön ärtsoppa vinägrett gubbröra potatispuré majonnäs indisk mat majs på landet rödbetshummus spanien karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad björnbärsmarmelad mazarinkaka tomatsallad aubergine chokladtårta råstekt potatis griskött huvudrätt kola & knäck bouillabaisse med havskräfta & aioli romsås gädda löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous gäddrecept ramslökspesto tortillas färskost rårörda lingon fastlagsbulle lantbruk parfait pumpasoppa sillinläggningar picklad gurka oliv- & basilikatapenade kantarelltoast jästpannkakor rabarberkräm saint agur grillad abborre i folie matblogg parmesanstänger