HALSTRAD GÖS MED PURÉ AV MANDELPOTATIS & BRYNT PEPPARROTSSMÖR
I dag serverar vi en lyxig festmåltid på gös som är en av våra favoritfiskar. Till vår lättpanerade, stekta gös serverar vi ett mos på mandelpotatis och ett pepparrotssmör som får smälta över fisken vid servering. Allt toppas med små läckra attribut av smörstekta kantareller, krispigt baconströssel, kapris, gräslök och sockerärter. Låter det inte helt ljuvligt gott? Kanske något att förrgylla helgen med? Ulrika o Fredrik
4 personer:
- Ca 500 g gösfilé
- 0,5 dl vetemjöl
- 2 msk smör
- Salt och vitpeppar från kvarn
Pepparrotssmör:
- 100 g smör
- 1 tsk vatten
- 1/2 dl pepparrot, riven
- 1 krm salt
Mandelpotatismos:
- 500 g mandelpotatis
- 2 msk smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1/2 krm riven muskotnöt
Tillbehör & topping:
- 1 paket bacon
- 2 msk kapris
- 3-4 msk finstrimlad eller klippt gräslök
- 100 g kantareller
- 150 g sockerärter
Gör så här:
Börja med potatismoset:
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
- Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka med salt, vitpeppar och muskotnöt.
Pepparotsmöret:
- Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
- Vispa smöret därefter luftigt med elvisp tillsammans med lite vatten. Blanda sedan i pepparroten.
Tillbehören och toppingen:
- Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna i het och torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek på fortsatt hög värme tills de fått fin färg.
- Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
- Skär fisken i portionsbitar och vänd dem sedan i mjölet. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.
Lägg upp fisk och mos på tallrikar (gärna varma om möjligt). Lägg en klick pepparrotssmör på toppen som får smälta över fisken och poatismoset. Strö bacon, finhackad gräslök och kapris över rätten. Garnera med kantareller och sockerärter. Servera omedelbart. Njut!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
-
Mårten » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Detsamma önskas ni, i morgon blir det "stomp" till kalvfileten! (För övrigt med ..”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Hoppas det funkar Josefina. Hade varit kul om du vill dela med dig med en bild h..”
-
Josefina » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Vad bra! Då gör jag så!! Tack! ”
-
Fredrik » CHOKLADDROPPAR MED LINGONPARFAIT & SMÖRKOLASÅS: ”Plastfilmen ska det vara. ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill toscakaka flarn mozzarella mexikanskt mozarella laxrätter prosecco majs rödkål flädersorbet potatispuré panko kesella fromage frittata lingonparfait kolakräm abborre basilika pulled sashimi ost, grillad entrecote indiskt lammracks melon brytbröd scampi fruktsallad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gambero champagne lakritscheesecake ceviche hasselbackspotatis mangosallad grillad makrill nudlar mazarin hummus dekorera med blommor långgrillad korv struvor varma hallon ätliga blommor granola hummersoppa nektariner ugnstekt lax mandelpotatis ansjovis rabarberpaj citrus gös picklad rödlök hjorthornssalt grillad flankstek fisk i folie mingelrätt semla ponzu pumpa bearnaisesås cocoschutney chorizo japanskt majonnäas löjrom torskrätt rödlök långpannebröd räkpasta rårörda lingon tomatsås välkomstdrink vaktelägg stekt strömming fisksoppa våfflor godis citronmarinerad romsås oxbringa äppeltarte morotssoppa karré wok hummerfond apelsinmarmelad festmåltid hummer fikon hallå! potatismos fritterad mousse chokladflarn omelett burgare fastlagsbulle grillad abborre i folie oliv- & basilikatapenade glaze salmalax kantarelltoast entrecote recept couscous körsbär färskost tartlett vegetarisk, vegetarisk pizza potatisstomp bouillabaisse gås, nässelsoppa pepparrotssås råstekt potatis hälleflundra rödbetshummus pilgrimsmusslor sjögräsnudlar rotfrukter äppelkaka rabarber medelhavet vegetariskt västerbottensost pasta med räkor pizza rödbetor ingefära äppeldessert nötkött höstmat bär kantareller frukost julgodis äpplen sorbet tagliatelle picklad vegetarisk pasta gräddsås sparris nybakat kyckling kolasås jordgubbar hallon nypotatis på grillen munsbit glass grill gåsmeny starters brödbak lax cocktails oxkött doften av nybakat bröd glassdessert nu är det jul igen julmat soppor pastarätt sommardessert pasta fisk & skaldjur förrätt vegetarisk dessert nyårsmeny fiskrecept baka soppa efterrätt sallad köttrecept dryck sommarmat, drinkar bröd kötträtt husmanskost potatis laxrecept moltas drinktips bakning nötter asiatiskt gåsamiddag entrérätt midsommarmat choklad mango tårtor drinktilltugg sill spenat enkelt recept cheesecake långkok torsk svamp flädersaft nygrillat grytor brunsås hallonsås paj kycklingrätt whiskey ugnsbakade rotfrukter pepparrot gåsagille lakrits, apetizer parmesan sillrecept fläder avocado kakor apelsin maräng kycklingsallad vitaminboost mazarinkaka stekar blåbär kola & knäck pizzadeg risotto aubergine fiskgryta daal lättbakat senapscreme 1-2-3-lag lök karl johan svamp pumpasoppa frukt & bär bullar oxkind vegetarisk soppa flankstek lingon saint agur sockerkaka portvinsmarinerad sojabönor tournedos äppelpaj heiße liebe gravlax salsa tomatsallad smoothie salsiccia rimmad oxbringa dekoration juldryck wokgrönsaker pavlova vit sparris morötter kaka, slottsstek räkor, hollandaisesås billig mat grillad gås havskräftor melanzane gremolata blomkål, lamm indisk mat grillat färskost på filmjölk grillade citroner paj med spenat och västerbottensost tortillas tapenade svamprecept ramslök parfait kokosmjölk matjesill chokladmousse ljuvliga smaker oxfilé hallonsylt potatisrätt matvete nyårsdessert saft på tallriken gravad lax tomatsalsa tomat- & jordgubbssallad marmelad smoothie med spenat mango och ingefära koka hummer kycklingwok fiskpågrillen ciabatta mumma pannbiff halloncurd grön sparris fudge bouillabaisse med havskräfta & aioli brynt smör gratäng webergrillad pressgurka parmaskinka huvudrätt negroni bröd recept inläggning torskrygg kalix löjrom matbloggpriset persika granatäpple ugnsrostade butternutpumpa ramslökssoppa semlor bresaola rulltårta cokladdessert whiskey sour chutney, på landet reportage gubbröra pepparrotssmör tomater matblogg hummer recept müsli blommor i maten egg toddy gulaschsoppa