BYXAD ABBORRE MED SANDEFJORDSSÅS & PRESSAD POTATIS
Smörstekt abborre är bland det läckraste som finns, så det ska vi ge oss på nu. Många kanske ratar abborren som matfisk då den har mycket ben och lite knepig att filéa för en glad amatör men be din fiskhandlare filéa och byxa om du nu inte råkar vara en hejare med kniven. Till våra abborrar blir det en Sandefjordssås. Mycket enkel sås att få till och med pressad potatis till anrättningen så blir det sjuuukt gott! Grönt till det? Ja varför inte lite friterad persilja som garnityr och krisp. Smaklig spis!
4 personer:
- Ca 800g Abborrfilé
- Mjölig potatis till pressen
- Ströbröd
- Smör att steka i.
- 1 kruka kruspersilja
- Olja att fritera i
Såsen:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 200g smör
- ½ citron
- 1 burk forellrom
- 1 knippe gräslök
Gör så här:
Såsen:
- Värm grädden i en panna. Låt crème fraichen smälta i grädden, får ej koka! Montera klickvis i smöret. Håll varm.
- Hacka gräslök efter tycke och smak.
- Vid servering: Ta kastrullen från plattan, tillsätt gräslöken och forellrommen (spar några korn till garnering om du vill) samt ev citronsaft. Smaka av så att inte syran blir för hög. Salt behövs förmodligen inte då rommen tillför tillräckligt med sälta.
Abborren:
- Vänd abborren i ströbrödet på båda sidor. Salta lätt.
- Stek abborren på finaste sidan ca 2-3 min på medelhög värme så att den får fin färg. Vänd och stäng av pannan.
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt stå under lock med lite hushållspapper och pressa den precis innan servering.
Servering:
Vi gjorde ett litet torn med pressad potatis, la två filéer ovanpå och sås runt om. Garnera med den friterade persiljan och lite forellrom.
Servera omedelbart och njut–bara njut!

Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm morotssoppa päron majonnäas parfait picklad gurka på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto heiße liebe rödlök ceviche slottsstek smoothie kesella halloncurd råstekt potatis mozarella semlor chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker hälleflundra torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad dekoration hummer recept räkor gratäng potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar hallå! sashimi långpannebröd vermouth ramslökssoppa torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept räkor, stekar fudge gädda romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mazarin honeysuckle kräftsås tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus oxfilé rödkål kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait kryddsmör matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom vitaminboost potatisstomp hasselbackspotatis pocherat ägg queneller nygrillat godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner makrill nudlar kaka, brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar dekorera med blommor salsa ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös whiskey marmelad buljong ingefära ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås avocado vit sparris toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag tomatsås kullasparris pannkakor pepparrot sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept flädersaft laxrätter majonnäs abborre matjesill apetizer reportage vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka lamm nässlor hummerfond romtopf fläder midsommarmat rabarber frukost sockerlag grytor äpplen karl johan svamp mango spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran kolasås bullar grön sparris tomater paj hummer ramslöksolja festmåltid pastarecept brödbak nötter sparris slow cooking sommarmat tårtor kantareller festrätt starters sill bröd glass doften av nybakat bröd drinkrecept italienskt torsk kyckling glassdessert husmanskost sallad skaldjur hallon laxrecept på grillen vegetariskt dryck choklad drinkar soppa pasta oxkött kötträtt förrätt nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk vegetarisk grill baka bakning pastarätt bbq svamp cocktails soppor gröna & sköna tillbehör lax moltas drinktips nybakat asiatiskt griskött ramslök sommardessert primör sylt chokladdessert lakrits, potatis bär jordgubbar nu är det jul igen julmat blåbär apelsin insjöfisk kycklingrätt sommarmat, entrérätt drinktilltugg sillrecept glaze fläsk nötkött kalv äppeldessert gåsmeny torskrygg inläggning munsbit fondspara frukt & bär äppelkaka champagne picklad fond fågelrecept kallrökt lax chokladtårta picklat nypotatis tagliatelle sorbet nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni japanskt pulled höstmat indiskt rödbetor tartar nyårsdessert björnbär rotfrukter korv långkok cheesecake grillat gin rårörda lingon basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré tårta rom fisk&skaldjur hallonsås pizza fiskgryta alla hjärtans dag scampi citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka aubergine granola huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa lakritscheesecake granatäpple fastlagsbulle biskvi gås, kolakräm smoothie med spenat mango och ingefära pizzadeg havskräftor campari pesto vegetarisk pizza blomkål, varma hallon lättbakat körsbär portvinsmarinerad julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa hummus thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås jätteräkor ansjovis potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten melanzane ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv matvete mumma lammracks semla nektariner tosca pavlova hjorthornssalt vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming pressgurka risotto mousse vikingfågel färskost grillad flankstek flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad skaldjurssås mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill gäddqueneller kola & knäck bouillabaisse brynt smör chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept morötter gambas fritterad fisk i folie