BYXAD ABBORRE MED SANDEFJORDSSÅS & PRESSAD POTATIS
Smörstekt abborre är bland det läckraste som finns, så det ska vi ge oss på nu. Många kanske ratar abborren som matfisk då den har mycket ben och lite knepig att filéa för en glad amatör men be din fiskhandlare filéa och byxa om du nu inte råkar vara en hejare med kniven. Till våra abborrar blir det en Sandefjordssås. Mycket enkel sås att få till och med pressad potatis till anrättningen så blir det sjuuukt gott! Grönt till det? Ja varför inte lite friterad persilja som garnityr och krisp. Smaklig spis!
4 personer:
- Ca 800g Abborrfilé
- Mjölig potatis till pressen
- Ströbröd
- Smör att steka i.
- 1 kruka kruspersilja
- Olja att fritera i
Såsen:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 200g smör
- ½ citron
- 1 burk forellrom
- 1 knippe gräslök
Gör så här:
Såsen:
- Värm grädden i en panna. Låt crème fraichen smälta i grädden, får ej koka! Montera klickvis i smöret. Håll varm.
- Hacka gräslök efter tycke och smak.
- Vid servering: Ta kastrullen från plattan, tillsätt gräslöken och forellrommen (spar några korn till garnering om du vill) samt ev citronsaft. Smaka av så att inte syran blir för hög. Salt behövs förmodligen inte då rommen tillför tillräckligt med sälta.
Abborren:
- Vänd abborren i ströbrödet på båda sidor. Salta lätt.
- Stek abborren på finaste sidan ca 2-3 min på medelhög värme så att den får fin färg. Vänd och stäng av pannan.
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt stå under lock med lite hushållspapper och pressa den precis innan servering.
Servering:
Vi gjorde ett litet torn med pressad potatis, la två filéer ovanpå och sås runt om. Garnera med den friterade persiljan och lite forellrom.
Servera omedelbart och njut–bara njut!
![Nyfångad abborre Nyfångad abborre](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/96895196-1DHjT.jpg)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet rödkål morötter vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage ugnsrostade gremolata pannacotta anklever pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg nötter julmat brynt smör sillrecept bär primör kyckling ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt drinkrecept griskött glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert asiatiskt hallon nybakat på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater entrérätt brödbak pastarecept fläsk nötkött sorbet festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris picklad fond hallonsylt västerbottensost vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg gös ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra prosecco spanien tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca räkor, gnocchi gädda fudge stekar